Over Mammoni

Over Mammoni

Allereerst iets meer over de naam Mammoni. Deze naam staat voor een fenomeen dat zich in Italië veelvuldig voordoet. De vrije vertaling van Mammoni is moederskindje. Het zijn mannen (maar steeds vaker ook vrouwen) die tot ver in hun veertigste levensjaar nog bij mamma thuis wonen.
Uiteindelijk is er maar één vrouw in hun leven en dat is mamma. “zoals Mamma de pasta kookt……”, “Mamma is de liefste”, maar misschien wel de belangrijkste reden “Mamma laat mij vrij”.
Zie hier de overeenkomst met Mammoni. Informele gastvrijheid, unieke omgeving en natuurlijk de smakelijke hedendaagse Italiaanse keuken!

Zoals zoveel Italiaanse mannen woont Lucio Magnacca (36) nog bij zijn moeder en schaamt zich daarvoor niet. De levenswijze van dit soort mannen, een aantal woont tot ver in hun veertigste levensjaar nog thuis, staat in Italië voor een fenomeen; genaamd Mammoni.
In het buurtcafé, pesten de mannen Lucio en introduceren hem als de Casanova van het dorp. Zijn donkere manen en charmante houding maken dat hij populair is bij het vrouwelijke geslacht. Maar zodra het huwelijk ter sprake komt, heeft Lucio geen haast.
Hij woont nog thuis bij zijn moeder, die iedere avond voor hem kookt en zorgt dat het hem aan niets ontbreekt. In de avond is Lucio te vinden in het buurtcafé en de weekenden vult hij met jagen en paardrijden. Wanneer hij zijn jachtgeweer schoonmaakt aan de keukentafel, maakt zijn mamma de dagelijkse pasta, zo nu en dan onderbroken door een liefkozende blik naar zoonlief.
Lucio werkt in een automobielfabriek iets buiten Vastogirardi en moest voor zijn werk een aantal maanden op reis.
“Ik vond het afschuwelijk. Ik miste mijn moeder en haar zorg voor mij en ook miste ik mijn vrijheid. Mamma laat mij de dingen doen die ik graag doe.”